İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde devam etmekte olan Doğu’nun Merkezine Seyahat 1850-1950: Pierre de Gigord Koleksiyonu’ndan İstanbul’da Gezginlerin 100 Yılı sergisi, Batılıların, çeşitli merak ve ilgi alanları nedeniyle, 18. yüzyılda başlayan ve takip eden yüzyıllarda dönüşerek süregelen Doğu topraklarına yolculuğunun İstanbul odaklı öyküsünü anlatıyor.
19. yüzyılda başlayan programlı seyahat etkinliklerinin üçlü sacayağı, üst ve orta sınıf gezginler, seyahat şirketleri, konaklama ve hizmet sektörüydü.
Otelcilik 19. yüzyıl ortalarında İstanbul için yeni bir meslekti. Bu modern mekânların ortaya çıkışını ve işlevlerini yalnızca ticari yönden değerlendirmek yanlış olur. Bu mekânlar, aynı zamanda modernleşme yanlısı İstanbul halkının Batı’ya açılan pencereleriydi. Pera Palas, Tokatlıyan ve Bristol gibi oteller yalnızca Avrupalı turistlere lüks konaklama olanağı sağlamıyor, kentin yerli sakinleri için de modern kültürün öğrenilebileceği birer okul işlevini de üstleniyorlardı. Dönemin gazetelerine verilen otel ilanlarındaki piyano ve dans dersleri, Batılı adab-ı muaşeretin de zeminini hazırlıyordu.
Doğu’nun Merkezine Seyahat 1850-1950: Pierre de Gigord Koleksiyonu’ndan İstanbul’da Gezginlerin 100 Yılı sergisi 17 Ekim’e kadar ücretsiz olarak gezilebilir.