İlk inşası II. Mehmed (Fâtih) dönemine (1453-1481) kadar inen ve “Kasr-ı Adl” olarak da anılan Adalet Kulesi’nin Melling’in gravüründe görülen şekli değişmiş, kare kaidenin…
-
-
Karpiç Cumhuriyet’in Lokantası Kadın erkek, genç ihtiyar, yerli yabancı, hep birlikte Karpiç’te sofraya oturdu. Çağdaş değerler etrafında sosyalleşmek bu sofranın temel kuralıydı. Karpiç, aynı…
-
Ekrem Hakkı Ayverdi’nin eşsiz koleksiyonu Ekrem Hakkı Ayverdi (1899 – 1984): Mimarlık Tarihçisi, Restoratör, Koleksiyoner sergisi kapsamında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde. Blog’da bu sefer de koleksiyonda yer alan…
-
İngiliz Kaşif Sir John Franklin 1845’te HMS Terror ve HMS Erebus gemileriyle bir Kuzey Kutbu keşif yolculuğuna çıktı. Fakat Kanada Kutupları’ndaki Victoria Boğazı’nda iki…
-
Koleksiyon
İstanbul Şairleri Kostantıniyye Haberleri Gazetesi
tarafından istanbul araştırmaları enstitüsü“Şari Nedim’in ‘Bir Sengine Bir Acem Mülkü Feda Ettiği’ İstanbul, yine Nedim’in, Kağıthane, Sadabad, Göksu tasvirleriyle, çocukluk hayallerimizi süsler durur. İstanbul’da yaşayıp, İstanbul’a hayranlık…
-
İstanbul Konferansları
Baharatlar, İpekli Kumaşlar ve Zürafalar
tarafından istanbul araştırmaları enstitüsü“Baharatlar, İpekli Kumaşlar ve Zürafalar: Memlûk Sarayı’nın Osmanlı, Timurlu ve Avrupa Saraylarına Diplomatik Hediyeleri” başlıklı konuşmasında Prof. Doris Behrens-Abouseif, Memlûk sultanlarıyla, çağdaş (1250-1517) diğer…
-
Kadın seyyahların gözünden geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet İstanbulu İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, seyahatname koleksiyonunu geliştirmeye devam ediyor. Aralarında bir elçi eşi, doktor ve öğretmenin…
-
Çağdaş toplumbilimlerin önde gelen araştırma alanlarının başında bir kent tasarımı olarak İstanbul geliyor. Arkeolojiden tarihe, sanattan edebiyata, din kültüründen gündelik hayata uzanan geniş araştırma…
-
Osmanlı yönetiminin Batı’yı örnek alarak, başkentinde yüzyıllar içinde oluşan geleneksel organik kent dokusunu “çağdaşlaştırma” girişimleri III. Selim dönemine kadar götürülebilir (1789-1808). Atatürk döneminin (1922-1938)…
-
Erken modern Osmanlı kültüründe yemek, bugünkünden çok da farklı olmayan biçimde gerek gündelik hayatın gerekse şifa kültürünün parçasıydı. Yiyeceklerin mevsimlere ve mizaca göre tüketilmesi,…