Arka Oda Toplantıları İstanbul Edebiyatı dizisinde Haydar Ergülen 24 Mayıs Perşembe günü “İstanbul Şiiri”nden söz etti. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde İstanbul ve semtleri için yazılan belli…
-
-
Glorya (Saray) ve Şark (Lüks) Sinemaları, Beyoğlu, 1930’lar Glorya ve Şark sinemaları, Edoardo De Nari’nin tasarımları olmanın yanısıra, 1930’larda Beyoğlu’nun ünlü gösteri ve eğlence…
-
14. yüzyılın ortalarında, Osmanlı topraklarında yürütülen inşaat faaliyetlerinde yerel halktan Bizanslı ustaların kullanılması, Bizans mimari pratik ve üslubunun (tuğla dizimi, dekorasyon) Osmanlı yapılarına da…
-
Arka Oda Toplantısı Günlük Yaşamda Sanayi Devrimi: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Toplum ve Teknoloji Üretime hız kazandıracak her türlü buluş, icat, araç ve yöntemin ortaya konduğu…
-
Sergiler
Düşünen Tohum Konuşan Toprak
Cumhuriyet’in Köy Enstitüleri 1940 – 1954tarafından istanbul araştırmaları enstitüsüCumhuriyet tarihinin en dramatik değişim süreçlerinden biri olan Köy Enstitülerine odaklanan, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı işbirliğiyle hazırladığı Düşünen Tohum, Konuşan Toprak:…
-
Atatürk Döneminde Eğitim 29 Aralık 1923’de Cumhuriyet Maarif Vekâleti maarif müdürlüklerine “Terbiye usullerine yeni bir veçhe vermek mecburiyetindeyiz” diye başlayan bir genelge gönderdi. Bu…
-
Koleksiyon
Kostantıniyye Haberleri Gazetesi: İstanbul Sur Kapıları
tarafından istanbul araştırmaları enstitüsü“İlerleyen zaman içinde şehir büyümüş; Konstantin Surları, Theodosyus Surları ve bugün gördüğümüz surlar meydana gelmiştir. Bizanslılar başkentlerine Theophylaktos yani tanrnın koruduğu kent adını vermişlerdir.…
-
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul’un toplumsal tarihinin hemen her döneminde gündelik yaşamın önemli bir parçası olan sokak köpeklerinin, dini, siyasi ve sosyolojik dönüşümlerle değişen serüvenine…
-
Sergiler
Hafıza-i Beşer’den İlham Alan Öyküler
İnsan Aslında Tek Bir Sıvıdan Oluşur
Fatma Nur Kaptanoğlutarafından istanbul araştırmaları enstitüsüKebikeç: Osmanlı elyazmalarının başına eklenen, yazmayı koruduğuna inanılan tılsım, kitap muskası Necip terden sırılsıklam olmuş ellerini birbirine kavuşturdu. Hava oldukça soğuk. Toprak bir yolda,…
-
Gabriel Millet (1867–1953) yirminci yüzyılın başında Fransa’da Bizans sanatı tarihi ve arkeolojisinin bir akademik alan olarak kurulmasına ön ayak oldu. Klasik dönem ile tarih…