“Azgelişmiş ya da gelişmekte olan toplumlarda ortaya çıkan marjinal meslekler vardır, simitler sokaklarda satılır, lostra salonları yetmez, sandukalı ayakkabı boyacıları vardır , eşyaları hammallar sırtlarında taşırlar, camii önlerinde kuşlara yem satan bir dolu satıcı türemiştir… Bunların tümü aslında gizli işsizlerdir. Ekonominın
üretmeyen yalnızca üretilenden pay kapmayı deneyen öğeleri …”
üretmeyen yalnızca üretilenden pay kapmayı deneyen öğeleri …”
Kostantıniyye Haberleri Gazetesi’nin Temmuz 1989 sayısında çıkan, Cüneyt Ayral’a ait bir yazıyı paylaşıyoruz. Ayral bu yazısında İstanbul’daki gizli işsizliği ve bunun sonucunda ortaya çıkan “marjinal meslekleri” ele alıyor. Konuyla ilgili Doç. Dr. Selçuk Abaç’a bazı sorular yöneltiyor. Keyifli okumalar!
“Kostantıniyye Haberleri” gazetesi kısa yayın hayatına rağmen aralarında Hulki Aktunç, Hilmi Yavuz, Orhan Duru, Nedim Gürsel gibi isimlerin de yer aldığı pek çok önemli edebiyatçı, gazeteci ve aydının yazılarına yer vererek bu alanda önemli bir boşluğu doldurmuştu. 1989 – 1993 tarihleri arasında yayınlanan “Kostantıniyye Haberleri”nde İstanbul – Bizans kültürleri, Osmanlı dönemi İstanbul’u, azınlıklar, şehir tarihi, mimari, Türk – İslâm sanatı gibi konuları ele alan çok değerli yazılar yer alıyor. Serinin tamamına İstanbul Araştırmaları Enstitüsü web sitesinden ulaşılıyor.
Yayın hayatı kısa süren aylık “Kostantıniyye Haberleri” Gazetesi, 21. sayısının ardından “Bizim Şehir” ismiyle devam etti. 48 gazeteden oluşan arşiv, Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Koleksiyonu’na gazeteci Cüneyt Ayral tarafından bağışlandı.
Gazetenin 1989 – 1993 yılları arasında yayınlanan toplam 48 sayısını kapsayan bu seriye ulaşmak için:
http://www.iae.org.tr/kostantiniyye-gazetesi/