Bu nadir kitap, Ayşe Fahriye’nin 1882 yılında 1. Baskısı yapılan Ev Kadını kitabının 3. baskısı. 2002 yılında Leman Erdemli ve Zeynep Vanlı tarafından transkripsiyonu yapılan bu eser muhtemelen sınırlı sayıda basıldı.
Kitapta 876 tane tarif var, bunlardan; 371 tanesi yemek, 279 tanesi tatlı, şurup, dondurma, akide şekeri, 88 tanesi de turşu, salata ve mezeler. Ayrıca alaturka ve alafranga sofra adabı ve mutfakta kullanılan alet ve edevat da kitapta yer alıyor.
Tariflerlerden bazıları:
Tomatisli Pilav
Asma ve Sakız kabaklarından imam bayıldı
Paça Dolması
Tomatisli Midye Pilakisi
Külbastılı Badıncan
Biftek ( bu tarihte Osmanlı Mutfağına yeni girmiş)
Sabuniye (14. yüzyıldan beri var olan bir helva türü)
Kaymaklı çay şekeri akidesi
Kaysı ve şam fıstıklı dondurma.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi‘nin temel amacı İstanbul’la ilgili herhangi bir konuda çalışma yapmak isteyen araştırmacıların basılı ve elektronik bilimsel kaynak ihtiyacını karşılamak, koleksiyonunu bu hedef doğrultusunda olabildiğince zenginleştirmek ve “kullanıcı dostu” bir kütüphane işlevi görmektir.