50. Kütüphane Haftası’nı kutlarken, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi‘nin temel amacını hatırlayalım: İstanbul’la ilgili herhangi bir konuda çalışma yapmak isteyen araştırmacıların basılı ve elektronik bilimsel kaynak ihtiyacını karşılamak, koleksiyonunu bu hedef doğrultusunda olabildiğince zenginleştirmek ve “kullanıcı dostu” bir kütüphane işlevi görmek.
Kütüphanede yer alan, kütüphaneler hakkında üç farklı kitaba göz atmaya ne dersiniz?
İSTANBUL’UN 100 KÜTÜPHANESİ
İstanbul’un Yüzleri Serisi’nden olan İstanbul’un 100 Kütüphanesi kitabı şehrimizde bulunan önemli kütüphaneleri tanıtmaktadır. İstanbul’da değişik türlerde (halk ve çocuk, üniversite, özel vb.) bulunan kütüphaneler aynı zamanda şehrin kültürel gelişimini de yansıtmaktadır. Bu kitapta, kurumların tarihsel yapıları, fiziksel özellikleri, dermeleri ve vermekte oldukları hizmetler anlatılmıştır.
RUHUMUZUN BÜYÜLÜ TAPINAKLARI: İSTANBUL KÜTÜPHANELERİNDEN ANILAR
Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi tarafından kuruluşunun 50.yılına armağan olarak yayınlanan kitap, toplumda önemli bir yer edinmiş, yazarlar, gazeteciler, müzisyenler, akademisyenler ve birçok saygın kişinin kütüphane ile tanıştığı, kaynaştığı ve kütüphanenin yaşamlarına yön verdiği anılarından oluşur. Kitap, ismini Ahmet Ümit tarafından kaleme alınan “Ruhumuzun Büyülü Tapınakları” adlı yazısından almıştır.
Toplumsal yaşamın ve kent kültürünün vazgeçilmez kurumları olan İstanbul Kütüphaneleri, sahip oldukları, koleksiyonu, hizmetleri ve bulundukları mekânın tarihi/mimari özellikleri ile anlatılmaktadır. Kitapta, yüzyıllardır var olan kütüphanelerin yanında, çok yakın bir zamanda kurulan halk ve özel kütüphaneleri de tanıtılmaya çalışılmıştır.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi herkese açık ve ücretsiz bir kütüphanedir. Detaylı bilgi için tıklayın.