İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde 27 Ekim 2015’de açılan “Cumhuriyet İstanbul’da: Bir Bayramdan Sahneler” sergisi Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan bir seçkiyle erken Cumhuriyet dönemi İstanbul’undaki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına odaklanıyor.
Erken Cumhuriyet döneminde, İstanbul’da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına birkaç gün öncesinden başlanırdı. Taksim’de Cumhuriyet Anıtı’na çiçekler bırakılır, resmi kurumlar, özel kuruluşlar, evler, dükkânlar, vapurlar, tramvaylar bayraklarla donatılırdı.
29 Ekim günü sabahı, saat 10.00 civarında, Babıali Caddesi’nde, vilayet binası önünde bir bando, jandarma ve polis bölükleri, İstanbul valisini ziyarete gelenleri karşılarlardı. Tören yeri, Beyazıt Meydanı’ydı.
Bandonun çaldığı marşlarla, önce savaş gazileri, askeri birlikler, askeri okullar, tanklar, polisler geçerdi. Arkadan çiçeklerle süslenmiş bir araba gelirdi. İçinde beyaz elbiseli bir kız çocuğu elinde “Cumhuriyet” yazılı bir levha tutar, kırmızı giysileriyle küçük kızlar yanında dururdu.
Sonra, Darülfünun, yüksek okul, öğretmen okulu, lise, ortaokul öğrencileri yürürler, kız ve erkek izciler boru ve trampet takımlarıyla, itfaiyeciler araçlarıyla, esnaf dernekleri pankartlarıyla geçerdi.
O yıllarda, tören alayının meydandan ayrıldıktan sonra değişmez bir yürüyüş hattı vardı. Yol üzerinde toplanan halkın arasından, Yeniçeriler Caddesi, Divanyolu, Alemdar Caddesi, Sultanahmet, Sirkeci, Reşadiye Caddesi ve Galata Köprüsü’nden geçilir, Şişhane Yokuşu’ndan çıkılır, Tepebaşı’na gelinir, İstiklâl Caddesi’nden, Taksim Meydanı’na ulaşılırdı. Geçit töreni burada sona ererdi.
“Cumhuriyet İstanbul’da: Bir Bayramdan Sahneler” sergisi 09 Ocak 2016’ya kadar gezilebilir.