Denizler Altında Yüzlerce Kitap

İngiliz Kaşif Sir John Franklin 1845’te HMS Terror ve HMS Erebus gemileriyle bir Kuzey Kutbu keşif yolculuğuna çıktı. Fakat Kanada Kutupları’ndaki Victoria Boğazı’nda iki geminin […]

Hav Hav!
Instagram’ın Meşhur Köpekleri

İstanbul’un toplumsal tarihinin hemen her döneminde gündelik yaşamın önemli bir parçası olan sokak köpeklerinin, dini, siyasi ve sosyolojik dönüşümlerle değişen serüvenine ışık tutan bir sergiye […]

Osmanlı “Ev Kadını”

Bu nadir kitap, Ayşe Fahriye’nin 1882 yılında 1. Baskısı yapılan Ev Kadını kitabının 3. baskısı. 2002 yılında Leman Erdemli ve Zeynep Vanlı tarafından transkripsiyonu yapılan bu eser muhtemelen sınırlı sayıda basıldı.

Kitapta;

876 tane tarif var, bunlardan;

371 tanesi yemek, 279 tanesi tatlı, şurup, dondurma, akide şekeri, 88 tanesi de turşu, salata ve mezeler.

Ayrıca alaturka ve alafranga sofra adabı ve mutfakta kullanılan alet ve edevat da kitapta yer alıyor.

Tariflerlerden bazıları:

Tomatisli Pilav

Asma ve Sakız kabaklarından imam bayıldı

Paça Dolması

Tomatisli Midye Pilakisi

Külbastılı Badıncan

Biftek ( bu tarihte Osmanlı Mutfağına yeni girmiş)

Sabuniye (14. yüzyıldan beri var olan bir helva türü)

Kaymaklı çay şekeri akidesi

Kaysı ve şam fıstıklı dondurma.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi‘nin temel amacı İstanbul’la ilgili herhangi bir konuda çalışma yapmak isteyen araştırmacıların basılı ve elektronik bilimsel kaynak ihtiyacını karşılamak, koleksiyonunu bu hedef doğrultusunda olabildiğince zenginleştirmek ve “kullanıcı dostu” bir kütüphane işlevi görmektir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir