“Sarayburnu, Bizansın ilk günlerinde denize doğru daha çıkıntılı idi. Boğaz akıntısının getirdiği teressübat ile garbında ve şarkında vücut bulan kumsel bu burnun çıkıntısını azaltmıştır. Sirkeci mıntıkası eski Bizansın limanı iken zamanla dolmuş olduğundan bugüne sur çok içeride kalmıştır.”
Kostantıniyye Haberleri Gazetesi’nin Temmuz 1989 sayısında çıkan bu yazı Mimar Ali Saim Ülgen tarafından kaleme almış ve Kerim Fersan tarafından derlenmiş. Keyifli okumalar!
“Kostantıniyye Haberleri” gazetesi kısa yayın hayatına rağmen aralarında Hulki Aktunç, Hilmi Yavuz, Orhan Duru, Nedim Gürsel gibi isimlerin de yer aldığı pek çok önemli edebiyatçı, gazeteci ve aydının yazılarına yer vererek bu alanda önemli bir boşluğu doldurmuştu. 1989 – 1993 tarihleri arasında yayınlanan “Kostantıniyye Haberleri”nde İstanbul – Bizans kültürleri, Osmanlı dönemi İstanbul’u, azınlıklar, şehir tarihi, mimari, Türk – İslâm sanatı gibi konuları ele alan çok değerli yazılar yer alıyor. Serinin tamamına İstanbul Araştırmaları Enstitüsü web sitesinden ulaşılıyor.
Yayın hayatı kısa süren aylık “Kostantıniyye Haberleri” Gazetesi, 21. sayısının ardından “Bizim Şehir” ismiyle devam etti. 48 gazeteden oluşan arşiv, Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Koleksiyonu’na gazeteci Cüneyt Ayral tarafından bağışlandı.
Gazetenin 1989 – 1993 yılları arasında yayınlanan toplam 48 sayısını kapsayan bu seriye ulaşmak için:
http://www.iae.org.tr/kostantiniyye-gazetesi/