İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Afiş Koleksiyonu 276 adet Cumhuriyet dönemi ve 132 adet Osmanlı dönemi olmak üzere toplam 408 adet afişten oluşuyor. Koleksiyonda; aralarında Türkçe, Eski Türkçe, Fransızca ve İngilizce olmak üzere farklı dillerden afişler bulunuyor. Afişlerde çeşitli ticari kurum ve kuruluşların tanıtım ve reklamlarına yer veriliyor.
Örneğin; Türk Hava Yolları, Sümerbank, Singer, Pepsi gibi ticari kuruluşların reklamları olduğu gibi ayrıca eski Türkçe metinler ve tarihi mekanların görünümlerini içeren tanıtım amaçlı afişler de var. Koleksiyonumuzda yer alan afişler genel olarak ait olduğu dönemin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşantısına da ışık tutuyor.
19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren bira, Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul, İzmir ve Selanik gibi büyük kentlerinde sosyal yaşamın bir parçası olmaya başlar.
İstanbul’da Bomonti Bira Fabrikası kurulur, birahaneler, bira bahçeleri yaygınlaşır. Bahçeler sadece erkeklerin değil, kadınların, ailelerin de bira içip sosyalleştikleri, ülkenin modernleşme sürecini temsil eden mekanlardır. Ankara Bira Fabrikası da başkentte modern bira üretim tekniği ile imalata başlayan ilk kurumdur. Atatürk’ün talimatıyla, Türkiye’de tarım, hayvancılık ve gıda sektörlerine öncülük eden Orman Çiftliği arazisinde 1933 yılında kurulur. Ankara Bira Fabrikası ve Bira Parkı başkentte gelişen çağdaş yaşamın simgelerinden biri haline gelir.