Modernizm: Paris ve Berlin

1920’li yılların Batı’ya yönelik eğitim ortamında, Maarif Vekaleti’nin başarılı öğrencilerin yurtdışında tecrübe kazanmalarını sağlama girişimi kapsamında, Nazimi de 1927-1928 döneminde, Güzel Sanatlar Akademisi’nin düzenlediği ilk […]

Bir Türk “Kâğıt Mimarı” olarak Nazimî Yaver Yenal

Yenal’ın çizimlerinde olduğu gibi, inşa edilmemiş, dahası inşa edilmek üzere tasarlanmamış, uygulama hedefinden bağlarını tamamen koparan bir mimarlık anlayışı “kâğıt mimarlığı” niteliğine bürünür. Çizimleri, mimarlığın […]

Osmanlı “Ev Kadını”

Bu nadir kitap, Ayşe Fahriye’nin 1882 yılında 1. Baskısı yapılan Ev Kadını kitabının 3. baskısı. 2002 yılında Leman Erdemli ve Zeynep Vanlı tarafından transkripsiyonu yapılan bu eser muhtemelen sınırlı sayıda basıldı.

Kitapta;

876 tane tarif var, bunlardan;

371 tanesi yemek, 279 tanesi tatlı, şurup, dondurma, akide şekeri, 88 tanesi de turşu, salata ve mezeler.

Ayrıca alaturka ve alafranga sofra adabı ve mutfakta kullanılan alet ve edevat da kitapta yer alıyor.

Tariflerlerden bazıları:

Tomatisli Pilav

Asma ve Sakız kabaklarından imam bayıldı

Paça Dolması

Tomatisli Midye Pilakisi

Külbastılı Badıncan

Biftek ( bu tarihte Osmanlı Mutfağına yeni girmiş)

Sabuniye (14. yüzyıldan beri var olan bir helva türü)

Kaymaklı çay şekeri akidesi

Kaysı ve şam fıstıklı dondurma.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi‘nin temel amacı İstanbul’la ilgili herhangi bir konuda çalışma yapmak isteyen araştırmacıların basılı ve elektronik bilimsel kaynak ihtiyacını karşılamak, koleksiyonunu bu hedef doğrultusunda olabildiğince zenginleştirmek ve “kullanıcı dostu” bir kütüphane işlevi görmektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir